Turska

Sarimsakli

Prepoznatljiva turistička regija Ajvalik sklonište je putnika koji traže savršen odmor pod suncem na širokoj peščanoj plaži mesta Sarimsakli.

Ovo poznato letovalište smešteno na oko 150 km od Izmira, od samog centra Ajvalika do koga se može doći dolmušima udaljeno je 5 km.

Sarimsakli je od Beograda udaljen je 1120 km. Nasuprot Sarimsaklija nalazi popularno grčko ostrvo Lezbos i arhipelag sa oko tridesetak ostrva.

Sarimsakli se ističe prelepom peščanom plažom koju zapljuskuju talasi tirkiznog Egejskog mora.

Plažu dugu oko 15 kilometara krasi Plava zastava za čistoću vode i obale. Klima ovog primorskog gradića koji broji oko 7 000 stanovnika, pogodna je za plućne i srčane bolesnike.

Destinacija je poznata kao vazdušna banja zahvaljujući izuzetno suvom vazduhu. Svetska zdravstvena organizacija svrstala je Sarimsakli pri samom vrhu destinacija preporučenih za boravak osoba sa navednim problemima.

Ovo prelepo mesto broji veliki broj najraličitijeg privatnog i hotelskog smeštaja. Zainteresovanost turista sa Balkana tokom vrelih letnjih meseci je velika, zahvaljujući lepotoma Sarimsaklija i ljubaznosti lokalog stanovništva.

Idealno je mesto kako za porodični odmor, tako i za parove. Ova regija u Turskoj poznata je po uzgoju najfinijih maslina. Pored maslina preporučujemo degustaciju tradicionalne turske i egejske kuhinje.

Đavolja Trpeza ili Šejtanova sofra izdiže se iznad Sarimsaklija i nezaobilazna je stanica svih namernih ili slučajnih prolaznika.

Naime, radi se o vidikovcu sa neverovatnim pogledom, imaćete prilike da vidite neponovljivi zalazak sunca. Po legendi đavo je hteo da postane dobar i nađe mesto u raju. Međutim, pri svakom pokušaju je bio odbijen. Jedna devojka kako ne bi postala njegova žrtva se dosetila i odvela ga je na ovaj vidikovac, đavo je bio oduševljen što je našao svoj raj i istog trena se preobrazio. Od njega je ostalo samo veliko stopalo urezano u kamenu, koji ćete imati prilike da vidite i ubacite cedulju sa svojom željom koja kako kaže legenda, će se sigurno ostvariti.

Ljubitelje krstaranja čeka nezaboravna vožnja brodom oko Ajvalika. Plivanje i uživanje u najlepšim uvalama koje krije Egejsko more i obala Turske.

Žurka na brodu je takođe nezaobilazna. Za one koji su u Tursku došli zbog šopinga tu je cenar Ajvalika, kao i buvljak jednom nedeljno.

Provedite najlepše dane odmora u ovom čarobnom gradiću. Uživajte u toplim danima, blagom povetarcu i prijatnim mediteranskim noćima uz popularne zvuke turske melodije.

Kontaktirajte nas za ponudu