Crna Gora

Kotor

Kotor je jedan od najlepših gradova Crne Gore, nalazi se u samom srcu Boke, u dnu planine Lovćen. Smešten je na dnu jednog od najlepših zaliva na svetu. Krije mnoga kulturna bogatstva koja potiču još iz srednjeg veka i danas mu daju poseban šarm i doprinose njegovoj današnjoj vrednosti.

Kotor je jedan bajkoviti grad u koji se ulazi na tri kapije (Glavna, Severna i Južna kapija). O njima postoje razna predanja koja svedoče o burnoj prošlosti i istorijskoj vrednosti ovog područja.

Glavna ili Morska kapija potiče iz 16.veka, a građena je u doba mletačkog providura Bernarda Renijera. Dobila je naziv Morska kapija, jer je u to vreme more dopiralo čak do njenog ulaza.

Izgrađena je u renesansno-baroknom stilu, a krase je i veliki masivni stubovi. Severna kapija je značajno manja od Glavne kapije i izgrađena je 1450. godine. Deo ove kapije je i most kojim se može preći preko reke Škundre. Južna kapija ili vrata od Grudića, kako je još nazivaju, je sačinjena od tri pojasa kapija, koja su sagrađena u različito vreme.

Oko Starog grada, koji je u obliku trougla, dižu se zidine duge čak oko 5km, kao i brdo Sveti Ivan gde se nalazi tvrđava San Giovanni koji potiče još iz ilirskog doba. Ovaj deo Kotora krasi posebna lepota i priče. Danas je pun restorana i konoba u kojima se uvek može pojesti sveža riba. Krasi ga i bogati noćni život, koji je poznat u celom regionu.

Kontaktirajte nas za ponudu

    Related Posts